Αυτόνομη Θέρμανση

Αλλάξτε σύστημα θέρμανσης χωρίς την έγκριση της πολυκατοικίας.

Πώς μπορώ να Αποσυνδεθώ από την Θέρμανση της Πολυκατοικίας;

Με το άρθρο 127 του νομοσχεδίου «Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τροποποιούνται και συμπληρώνονται οι σχετικές διατάξεις που αφορούν την αυτονόμηση από την κεντρική θέρμανση. Η διαδικασία της αυτονόμησης, μπορεί πλέον να γίνει χωρίς να υπάρχει απόφαση της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας.
Το άρθρο 127 του Ν.4495/2017, που πραγματεύεται την αποσύνδεση των ιδιοκτησιών από τις κεντρικές θερμάνσεις είναι σαφές:

Όσοι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων θέλουν να αυτονομηθούν από την κεντρική θέρμανση μπορούν να το κάνουν με συγκεκριμένες διαδικασίες.

Οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν διακρίνονται σε δύο περιπτώσεις, ανάλογα με το αν συναινεί στην αυτονόμηση η απόλυτη πλειοψηφία (50% +1) των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας ή όχι.

Σε κάθε περίπτωση για την αυτονόμηση από την κεντρική θέρμανση ενός διαμερίσματος απαιτείται η Ενεργειακή Αναβάθμιση κατά ΚΕΝΑΚ.

1. Αλλαγή Θέρμανσης Διαμερίσματος χωρίς τη συναίνεση της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών (50% +1)

Εάν το 50% +1 των ψήφων δεν συναινεί στην αυτονόμηση, τότε ο ιδιοκτήτης που θέλει να αυτονομηθεί πρέπει να κάνει τα εξής:

  • Με δική του δαπάνη, ευθύνη και επιμέλεια, πρέπει να αποσυνδέσει την ιδιοκτησία του από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης
  • Πρέπει να μονώσει τις σωληνώσεις της κεντρικής θέρμανσης που διέρχονται από την ιδιοκτησία του
  • Πρέπει να εγκαταστήσει το δικό του αυτόνομο σύστημα θέρμανσης
  • Η Εγκατάσταση πρέπει να τοποθετηθεί σε χώρο που ανήκει στην κυριότητα ή στην αποκλειστική χρήση του ιδιοκτήτη (όχι σε κοινόχρηστο χώρο)
  • Τέλος, ο ιδιοκτήτης πρέπει να ενημερώσει τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες “για την αποσύνδεσή του από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου, τον τρόπο όδευσης των σωληνώσεων της παροχής μέχρι την ιδιοκτησία του και το χρόνο έναρξης και την αναμενόμενη διάρκεια των εργασιών εγκατάστασης”

2. Αλλαγή Θέρμανσης Διαμερίσματος με τη συναίνεση της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών (50% +1)

Εφόσον η απόλυτη πλειοψηφία (50% +1) των ιδιοκτητών συναινεί στην αυτονόμηση της θέρμανσης ενός διαμερίσματος, οι διαδικασίες που ακολουθούνται αποφασίζονται από τη συνέλευση της πολυκατοικίας. Συγκεκριμένα:

  • H δαπάνη, ευθύνη και επιμέλεια της αποσύνδεσης του διαμερίσματος από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης, ανήκει στην συνέλευση της πολυκατοικίας και όλες οι αποφάσεις χρειάζονται το 50% +1 των ψήφων.
  • Η μόνωση των σωληνώσεων της κεντρικής θέρμανσης που διέρχονται από την ιδιοκτησία που θα αυτονομηθεί δεν είναι υποχρεωτική και η απόφαση ανήκει στην συνέλευση της πολυκατοικίας. Η απόφαση χρειάζεται το 50% +1 των ψήφων.
  • Η αλλαγή γίνεται όπως συμφωνηθεί στην συνέλευση και πληρώνει ΜΟΝΟ ο ενδιαφερόμενος. Όλα τα ζητήματα (από πού θα περάσουν οι σωλήνες, πως θα γίνει τεχνικά η μετάβαση, αν θα μονωθούν σωλήνες) λύνονται με το 50% + 1 των ψήφων.
Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την Greenorange Ενεργειακή στα τηλέφωνα 26510 48675 και 6932 465857. Μπορείτε ακόμη να μας στείλετε μήνυμα μέσω της σελίδας μας στο facebook, fb.com/greenorange.gr.

Ευθυμίου Θανάσης
Greenorange Ενεργειακή
www.greenorange.gr
info@greenorange.gr